Η δημοτική Αρχή, η Ουκρανική Πρεσβεία και πώς δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα

του Ιάκωβου Σπουργίτη

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Χαλάνδρι  Ενάντια – Πρωτοβουλία πολιτών» Κατέθεσαν σχέδιο απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από τη συνεδρίαση της 17/05/2019 προτείνοντας τη ματαίωση της εκδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για τις 19/05/2019 στο θέατρο Ρεματιάς.  Στο σχέδιο απόφασης επισημαινόταν μάλιστα ότι «η κριτική μας και η καταδίκη μας δεν απευθύνεται στις Ουκρανές και στους Ουκρανούς που είναι μετανάστες στην Ελλάδα. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι είναι κοινός ο αγώνας απέναντι στην άνοδο του φασισμού και στη χώρα τους αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι υποχρέωση όλων μας να μην επιτρέψουμε στο καθεστώς της Ουκρανίας να ξεπλένεται μέσα από εκδηλώσεις που καπηλεύονται την ουκρανική παράδοση

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου απάντησε ότι «καμία εκδήλωση δεν είναι προγραμματισμένη για τις 19/05/2019 στο θέατρο Ρεματιάς».

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχειρήθηκε από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής απόπειρα αντιπερισπασμού εναντίον των δημοτικών μας συμβούλων, τους οποίους κατηγόρησαν ότι οργάνωσαν «προβοκάτσια» εναντίον του Δημάρχου και ότι δήθεν συκοφαντούν τους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής, γεγονός μάλιστα που «επισύρει και ποινικές ευθύνες». Όμως στις εύλογες ερωτήσεις γιατί δεν αντέδρασαν εδώ και μέρες στην πρωτοβουλία της Ουκρανικής Πρεσβείας να κυκλοφορήσει αφίσα-πρόσκληση και με το λογότυπο του Δήμου Χαλανδρίου καλώντας στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν έδωσαν καμία απάντηση. Δεν συμφώνησαν επίσης με την –αυτονόητη- πρότασή μας να καταγγείλει το Δημοτικό Συμβούλιο την Πρεσβεία της Ουκρανίας που «χρησιμοποιεί το Δήμο μας για να ξεπλύνει τα εγκλήματα του καθεστώτος που εκπροσωπεί. Οι «προφάσεις εν αμαρτίαις» του αρμόδιου αντιδημάρχου –ότι ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ την έγκριση για τη συνδιοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων με την Ουκρανική Πρεσβεία και ότι αγνοούσε (!!!) τη συγκεκριμένη αφίσα – πρόσκληση που κυκλοφορεί εδώ και μέρες δεν έπεισαν, βέβαια, κανέναν.

Για τους Διοικούντες έχει περάσει πολύς καιρός, φαίνεται, και το πνεύμα της εκδήλωσης του 2016 για τους έλληνες ποιητές της Μαριούπολης («  βασικός στόχος είναι η κοινωνική και πολιτιστική προσέγγιση των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου μας με τις αντίστοιχες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Αυτό αποκτά μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, όταν έχει επιβληθεί με την συνδρομή αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων ένα φασιστικό καθεστώς στο Κίεβο που έχει δημιουργήσει μία εστία πολέμου στα ανατολικά της χώρας με εκατοντάδες θύματα»)  έχει ξεχαστεί- μαζί με τόσα άλλα.

 Είναι προφανές ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις έναντι των κυβερνητικών πατρώνων, των «φίλων» και των «φίλων των φίλων» τους, θολώνουν τα κριτήρια, δημιουργούν  δεσμεύσεις και ωθούν σε μετατοπίσεις των οποίων μόνο η αρχή είναι σήμερα ορατή.