Ο ΣΜΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ

Η μετατροπή της παραρεμάτιας έκτασης δίπλα από το κοιμητήριο Μελισσίων σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ), που μεθοδεύεται από τον Δήμο Πεντέλης με την στήριξη της Περιφέρειας και της κυβέρνησης εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και για όλους μας. 

Ο χώρος βρίσκεται στη συμβολή δυο μικρών ρεμάτων με αποδέκτη το ρέμα Χαλανδρίου και προστατεύεται περιβαλλοντικά τόσο ως δασική έκταση του Πεντελικού όρους, όσο και ως τμήμα της λεκάνης απορροής της ρεματιάς Χαλανδρίου.

Οι επιχωματώσεις της φυσικής κοίτης και η μέχρι σήμερα χρησιμοποίησή του από τον Δήμο Πεντέλης για την απόθεση κλαδιών και την στάθμευση δημοτικών οχημάτων όφειλε και οφείλει να τερματιστεί, και όχι να «νομιμοποιηθεί» όπως επιχειρείται με την τροπολογία που πέρασε πρόσφατα από τη βουλή, που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ΣΜΑ και τη εναπόθεση σύμμικτων απορριμάτων. 

Οι ενέργειες αυτές θέτουν σε κίνδυνο την ελεύθερη απορροή του νερού της βροχής και υπονομεύουν την αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών αλλά και το υπέδαφος της λεκάνης του ρέματος. Και όλα αυτά μεθοδεύτηκαν χωρίς την ύπαρξη οποιασδήποτε ολοκληρωμένης μελέτης και τεχνικής αδειοδότησης. 

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια» είμαστε σαφώς ενάντια σε τελεσιγραφικές μεθοδεύσεις που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές μας. 

Ενώνουμε τις φωνές μας και συντονιζόμαστε με τις πρωτοβουλίες που αγωνίζονται στην κατεύθυνση να ακυρωθεί η κατασκευή του ΣΜΑ και να δρομολογηθούν μελέτες οριοθέτησης για το σύνολο του ρέματος Χαλανδρίου, που να το αντιμετωπίσουν σαν ενιαίο οικοσύστημα ώστε να το προστατεύουν αποτελεσματικά τόσο το ίδιο, όσο και τις περιοχές που διαρρέει.