Ο "φιλεργατικός" δήμαρχος και η "αντεργατική" Αριστερά

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, ο δήμαρχος, κ. Σίμος Ρούσσος, έκανε την παρακάτω ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Άργησαν αλλά ξεκίνησαν...
Συνεδρίαση Δ.Σ σήμερα και σύμφωνα με τις νέες αλλαγές της νομοθεσίας το δημοτικό συμβούλιο έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να εγκρίνει τις παρατάσεις συμβάσεων.
Και όμως υπήρξαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν την παράδοση σε ένα μήνα στον δήμο 4 νέων απορριμματοφόρων, ενός νέου φορτηγού με αρπάγη, καλαθοφόρου και άλλων μηχανημάτων έργου που εξασφάλισε ο δήμος με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος του υπουργείου Εσωτερικών.
Ακόμη πιό απίθανο ειναι που υπήρξαν παρατάξεις που μιλάνε στο όνομα της όποιας αριστεράς (ΛΑΕ, ΚΚΕ, παράταξη Γ.Θωμά) που ζήτησαν να μην δοθούν(!!!) στους εργαζόμενους του δήμου σε χρήμα τα οφειλόμενα σε γάλα, επειδή λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν τελεσφόρησαν οι υποχρεωτικές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Δηλαδή η δημοτική αρχή προτείνει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε χρήμα τα γάλατα και η αντιπολίτευση όχι.
Τον αποψινό διαγωνισμό παραλογισμού κέρδισε πάντως η κ Καραμητσάνη της παράταξης Βάσιου με την καταψήφιση ακόμη και της πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για τις ανάγκες πυροπροστασίας το καλοκαίρι.
Νόμιζα ότι στην προεκλογική περίοδο του 2019 τα είχαμε δει όλα στην προσπάθεια μερικών να μπλοκάρουν την ομαλή λειτουργία του δήμου.
Αλλά πάντα υπάρχει μεγαλύτερος κατήφορος να διαβούν ορισμένοι...

 Ο Δήμαρχος συστηματικά επιλέγει να βάζει μόνος του «κομματική ταμπέλα» στην πολυσυλλεκτική δημοτική μας παράταξη. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι το «Χαλάνδρι ΕνΑντιΑ» δεν αποτελεί «δημοτική παράταξη που μιλάει στο όνομα της όποιας Αριστεράς», αλλά παράταξη που συγκροτήθηκε εδώ και πέντε χρόνια από δημότες διαφορετικών προελεύσεων, εντάξεων και πορειών, χωρίς κομματικές ποδηγετήσεις αλλά με καθαρές τοποθετήσεις στα τοπικά και γενικότερα προβλήματα. Φαίνεται ότι δεν διδάχθηκε από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ: η αναζήτηση εχθρών στην αριστερά, το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει την δεξιά και την ακροδεξιά. Ελπίζουμε, τώρα, μετά και τις εκλογές της 25ης Ιούνη να λάβει τα αναγκαία διδάγματα.

Με ανυπόστατους ισχυρισμούς, ψεύδεται ασύστολα ο δήμαρχος όταν αναφέρει πως το «Χαλάνδρι Ενάντια» ζήτησε να μην καταβληθεί χρηματική αποζημίωση στους εργαζομένους για το γάλα που δεν τους παρείχε παρανόμως. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπός μας, Σωτήρης Λαπιέρης, ανέδειξε τις ευθύνες του δημάρχου, κ. Σίμου Ρούσσου, για το γεγονός ότι εδώ και πέντε χρόνια δεν ανταποκρίθηκε στην αυτονόητη υποχρέωσή του να παρέχει καθημερινά στους εργαζομένους γάλα, ως οφείλει με βάση το νόμο και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ως αναγκαίο μέτρο προστασίας της υγείας τους. Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η Διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου δεν παρέχει και τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) εξαιτίας της ολιγωρίας και ανεπάρκειάς της. Η καταψήφιση της χορήγησης χρημάτων αντί για γάλα, ρητά δηλώθηκε ότι αποτελεί αποδοκιμασία της παγιωμένης πλέον πρακτικής να καταφεύγει ο δήμος στην εύκολη λύση. Είναι εύλογο ότι η αποζημίωση που θα χορηγηθεί θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει άλλες πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η προστασία της υγείας που διασφαλίζεται με την χορήγηση γάλακτος.

Σε ό,τι αφορά τη δήθεν φιλεργατική πρακτική του Δημάρχου, αρκεί να θυμίσουμε την πρόσφατη εισήγησή του για εκχώρηση όλου του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμός σε ιδιώτες! Με αυτή την επιλογή, πρακτικά ιδιωτικοποιεί μια κομβική δημοτική υπηρεσία, απαξιώνει τους εργαζομένους και αρνείται για μια ακόμη φορά να διεκδικήσει τη στελέχωση των Δημοτικών Υπηρεσιών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, προϋπόθεση για να ανταποκριθεί ο Δήμος στην ενεργειακή αναβάθμιση και στην παροχή όλων των υπηρεσιών που δικαιούνται οι δημότες του. Η επιλογή της Διοίκησης και του Δημάρχου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, υπό τις επευφημίες των παρατάξεων που πρόσκεινται στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ!

Πέραν αυτών, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή ότι «κάνει επιλεκτική κατανομή προσωπικού και μέσων» καθώς και ότι «καλλιεργεί κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων».

Όσον αφορά την παραλαβή οχημάτων (απορριμματοφόρων κλπ) ο δήμαρχος επιλέξει να τα ρίξει όλα μέσα στο μίξερ για να βγει ωραία η λάσπη. Έτσι, ενώ ο δημοτικός μας σύμβουλος άσκησε κριτική στο γεγονός ότι το θέμα της παράτασης παράδοσης των οχημάτων ήρθε τελευταία στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο, επέλεξε να ψηφίσει «Λευκό» αναγνωρίζοντας την σημασία της προμήθειας αυτών των οχημάτων. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιπες παρατάξεις που καθυβρίζονται στην ανάρτηση του Δημάρχου. Οι μόνοι που καταψήφισαν είναι όσοι δεν αναφέρονται: η παράταξη της Κ. Αγαπητού και Γ. Κουράση που στηρίζεται στην τοπική ΝΔ. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Δήμαρχος επιλέγει να ανοίξει μέτωπο στα αριστερά του και αφήνει στο απυρόβλητο την δεξιά παράταξη. Κι όλα αυτά ενώ στην ίδια συνεδρίαση δέχτηκε επίθεση από την ίδια παράταξη επειδή παραχωρήθηκε ο χώρος της Ρεματιάς για εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και οι μόνοι που υπερασπίστηκαν την αυτονόητη χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τα πολιτικά κόμματα, ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση και η παράταξη μας.

Η αναφορά του σε «μπλοκάρισμα της λειτουργίας του Δήμου το 2019» αναδεικνύει τις πραγματικές στοχεύσεις του. Μπαίνει στην διαδικασία να ανακαλύψει ξανά «μαύρα μέτωπα» με στόχο να παρουσιάσει μια «συνασπισμένη αντιπολίτευση» ενάντια στην διοίκηση και τον ίδιο. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία όσον αφορά την στάση τότε 9 δημοτικών συμβούλων που ήταν ανεξάρτητοι/ες εντός του οργάνου και που σήμερα οι 8 από αυτούς συμμετέχουν στην παράταξη μας. Η αποχή τους από το δημοτικό συμβούλιο είχε ως στόχο να πιεστεί ο Δήμαρχος ώστε να συζητήσει με τους κατοίκους του Πατήματος, όπως ζητούσαν οι ίδιοι, για το θέμα της εγκατάστασης υπηρεσιών και υποδομών της Καθαριότητας στο ΧΕΥ9. Σήμερα, με μια τετραετία να έχει παρέλθει και να μην έχει γίνει τίποτα στο συγκεκριμένο θέμα (προς όποια κατεύθυνση), παρά την ανάθεση μελετών χιλιάδων ευρώ, αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι οι εμμονές του Δημάρχου και αντιδημοκρατική του στάση δεν οδήγησαν πουθενά. Το μόνο που έμεινε από τότε ήταν τα 600.000€ που δόθηκαν από τον Δήμο στο ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά μιας δημόσιας (!) έκτασης και το οποία πήγαν για να αποπληρώσουν τα μνημονιακά δάνεια!

Δυστυχώς ο κατήφορος συνεχίζεται για την διοίκηση της κάποτε αριστερής «Αντίστασης με τους Πολίτες», η οποία πλέον συμπλέει ανοιχτά σε στρατηγικά ζητήματα για την πόλη με τις δυνάμεις της αγοράς και της συντήρησης. Ποια η μεγαλύτερη απόδειξη από το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, πρωτοπορεί στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού για 12 χρόνια? Ακόμα και δήμαρχοι που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και διατηρούν έστω κατ’ ελάχιστο αντίληψη υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χρήματος, κωλύονται να εκχωρήσουν στις δυνάμεις της αγοράς τέτοιες κρίσιμες υποδομές των πόλεων τους.

Βέβαια δεν μας αφορά ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός της διοίκησης. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια πολλοί ομιλούν στο όνομα της αριστεράς. Δυστυχώς η συμβολή τους στην υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στις δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές ανάγκες με όρους κόστους- οφέλους και κέρδους ήταν μηδαμινή. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να συμβάλλουν στην παλινόρθωση όσων επιδιώκουν την ακόμα ταχύτερη, την ακόμα μεγαλύτερη επέλαση αντιλαϊκών πολιτικών.

Η Δημοτική Παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια» δηλώνει ότι θα συνεχίσει, μαζί με τους εργαζομένους, να υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματά τους, να απαιτεί την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας τους και την απόδοση των ΜΑΠ που δικαιούνται, να διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην παράδοση δημοτικών δομών και υπηρεσιών στους ιδιώτες, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών και, όπως έχουν αναδείξει με τραγικό τρόπο οι ιδιωτικοποιήσεις, σε μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.