Αποφεύχθηκε η σχεδιαζόμενη απόλυση συμβασιούχου στον Δήμο Χαλανδρίου!

Συμβασιούχος του «Προγράμματος 55-67» βρέθηκε πρόσφατα υπό το κίνδυνο απόλυσης, καθώς η δημοτική αρχή δεν ανανέωνε την σύμβαση του, όπως ήταν δικαίωμα του ίδιου, αλλά και υποχρέωση της διοίκησης και του δημάρχου Ρούσσου.

Στην σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστικών φορέων, παρουσία και της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου, έγινε φανερό ότι αιτία της μη ανανέωσης της Σύμβασης ήταν ότι ο εργαζόμενος διεκδίκησε τα δικαιώματα του, ορθώνοντας αντιρρήσεις στην γενίκευση της εργασίας τα Σαββατοκύριακα και απαιτώντας εξοπλισμό και μέτρα  που θα του παρέχουν ασφάλεια  κατά την επιτέλεση των καθηκόντων του!

Το συγκεκριμένο έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων πρακτικών της δημοτικής Αρχής Ρούσσου, που έχει καλλιεργήσει ένα αρρωστημένο κλίμα στο εσωτερικό των εργαζομένων: ημετεροκρατία, εκφοβισμούς και πειθαρχικά, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων (διαρκής επιφυλακή, Σαββατοκύριακα, αλλότρια καθήκοντα κλπ).

Ευτυχώς, στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπήκε ένα φρένο στις αντεργατικές πρακτικές της δημοτικής αρχής Ρούσσου. Υπό το βάρος της πίεσης των συνδικαλιστικών φορέων, που βρέθηκαν στην σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας, αλλά και της ενδεχόμενης κατακραυγής από την αποκάλυψη των πρακτικών της, δεσμεύτηκε για την ανανέωση της σύμβασης του εργαζομένου, ο οποίος είχε εξαιρεθεί από τις ανανεώσεις των υπόλοιπων συμβασιούχων του προγράμματος!

Στη παράσταση διαμαρτυρίας παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της παράταξης μας.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι η ραχοκοκαλιά της πόλης. Η πόλη και οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται δίπλα τους στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς η δουλειά τους διασφαλίζει ότι ο Δήμος δεν θα χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες, δεν θα κινηθεί σε κατεύθυνση περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών του.

Ειδικά οι συμβασιούχοι, που οι σχέσεις εργασίας τους, τους καθιστούν ευάλωτους σε πιέσεις, απειλές και σε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να προστατευθούν δυο φορές. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, τονίζουμε ότι το σύνολο των συμβασιούχων οφείλει να συνεχίζει να εργάζεται στον Δήμο, ακόμα κι αν αυτό περνάει μέσα από διαρκείς ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να μην απαξιωθεί περαιτέρω ο Δήμος από την υποστελέχωση. Και στα ασφαλιστικά μέτρα, η δημοτική αρχή οφείλει να παρίσταται και να υποστηρίζει τους συμβασιούχους, με μοναδικό κριτήριο την παραμονή τους στην εργασία, και όχι το κατά πόσον κάθονται «ήσυχοι» όταν απειλούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου, μόνιμων και συμβασιούχων. Το ίδιο θα κάνουμε και σε ζητήματα των εργαζομένων που «σέρνονται» εδώ και καιρό, και συνιστούν περαιτέρω καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και φτάνουν μέχρι και την προσβολή προσωπικότητας!

Διαμηνύουμε προς την δημοτική αρχή Ρούσσου, ότι δεν πρέπει να εκλάβει το εκλογικό της ποσοστό ως «λευκή επιταγή» για να συνεχίσει τις αντεργατικές πρακτικές της. Προοδευτικός, δημοκρατικός και αριστερός κόσμος της πόλης που την στήριξε στις εκλογές, το έκανε ενάντια στον ρεβανσισμό της ΝΔ και του Άδωνι. Όχι για να λειτουργεί η ίδια ρεβανσιστικά απέναντι σε εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματα τους.