Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Οι δήμοι είναι όχι μόνο ηθικά αλλά και νομικά υποχρεωμένοι βάσει του νόμου 4830/2021 (Κεφάλαιο ΣΤ΄, άρθρο 10) «να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων», που περιλαμβάνει παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση και στείρωσή τους.

Ο Δήμος Χαλανδρίου επί δύο τετραετίες δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει ούτε το ελάχιστο στοιχειώδες, την πρόσβαση σε νερό και φαγητό, αφού δεν έχει τοποθετήσει σε κανένα σημείο του Δήμου ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα

Η διοίκηση του Σίμου Ρούσσου έχει αποδειχθεί ανίκανη να καταρτίσει και να εκτελέσει οργανωμένο σχέδιο φροντίδας των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς! Ανίκανοι να στήσουν έστω και μία δομή, έναν θεσμό για την πόλη, ακριβώς όπως και στη λεγόμενη κοινωνική πολιτική τους, αντιλαμβάνονται την προστασία των αδέσποτων μόνο ως ευκαιρία ανάθεσης εργολαβιών και μοίρασμα μικρο-εξυπηρετήσεων σε ημετέρους.

Η έμπρακτη αδιαφορία του Δήμου Χαλανδρίου

Η παντελής αυτή αδιαφορία για τη φροντίδα των αδέσποτων, συνάδει με παθητική κακοποίησή τους, αφού έτσι τα αδέσποτα αφήνονται πρακτικά να πεθάνουν αβοήθητα.

Σε επίπεδο στειρώσεων, εμβολιασμού, αποπαρασίτωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς δεν υπάρχει δημοτικό κτηνιατρείο και 24ωρη υπηρεσία για χτυπημένα ζώα, ο Δήμος επαφίεται προκλητικά στους φιλόζωους δημότες οι οποίοι καταφεύγουν σε ιδιώτες κτηνιάτρους με τεράστια δικά τους έξοδα, χωρίς να τους παρέχεται καμμία στήριξη.

Για τις αμέτρητες αδέσποτες γάτες, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμμία συστηματική δράση σίτισης, εμβολιασμού και κυρίως στείρωσής τους με αποτέλεσμα να γεννιούνται αμέτρητα γατάκια στις γειτονιές του Χαλανδρίου, χωρίς ελπίδα επιβίωσης το χειμώνα!

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑ…!

Δεν είναι λίγοι οι Δήμοι που έχουν εκπονήσει επιχειρησιακά σχέδια διαχείρισης αδέσποτων με ίδιους πόρους και προσωπικό, και ορίσει 5μελείς επιτροπές παρακολούθησης, ο Ρούσσος μόλις τον Ιούνιο 2023 ανέθεσε απ' ευθείας σε εργολάβο την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου (κόστος 12.500€) και ανά διαστήματα συστήνει και ξανασυστήνει παρόμοια επιτροπή.

Αρκετοί Δήμοι στο πλαίσιο αναπλήρωσης μόνιμου προσωπικού ζητούν μόνιμους κτηνίατρους, ενώ πολλοί συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες κτηνίατρους της περιοχής τους.

Ο Ρούσσος δεν έχει ζητήσει ποτέ το διορισμό κτηνίατρου, ενώ συνάπτει κάθε φορά σύμβαση για την υγειονομική φροντίδα των αδέσποτων με την ίδια κτηνιατρική κλινική στην περιοχή του Πικερμίου, στο 21ο χιλιόμετρο της Αθήνας Μαραθώνα με διαδικασία πρόσβασης των φιλόζωων δημοτών και επιμερισμό κόστους που κινούνται σε θολά νερά.

Ενώ πολλοί Δήμοι συνάπτουν συμβάσεις προμήθειας ζωοτροφών και ιατροφαρμακευτικού υλικού με τοπικές μονάδες, και δεν είναι λίγες οι αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ή οικονομικής επιτροπής για αντιμετώπιση ειδικών/έκτακτων αναγκών αδέσποτων ζώων, ο Ρούσσος καμαρώνει στο προεκλογικό του φυλλάδιο για ετήσια δαπάνη που δεν υπερβαίνει τις 60.000€ το χρόνο για τα αδέσποτα του Δήμου Χαλανδρίου για την οκταετία 2015-2022.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

  • Η φροντίδα των αδέσποτων οφείλει να αποτελεί απαράβατη ηθική και κοινωνική αρχή κάθε δημοτικής αρχής, με την ανάπτυξη κατ’ ελάχιστο των ακόλουθων υπηρεσιών.
  • Δημιουργία υποδομών καθημερινής επιβίωσης (ταΐστρες, ποτίστρες, στέγαστρα) για τα αδέσποτα σε κάθε πάρκο και χώρο πράσινου συντήρηση και ανεφοδιασμό τους.
  • Δωρεάν παροχή εμβολίων, τσιπαρίσματος, σκευασμάτων αποπαρασίτωσης και προγραμματισμός συστηματικών στειρώσεων όλων των αδέσποτων
  • Συνεργασία και στήριξη των προσπαθειών των φιλόζωων δημοτών και διοργάνωση από κοινού με αυτούς προγραμμάτων φροντίδας των αδέσποτων, αλλά χωρίς επιβάρυνσή τους
  • Ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου με κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό με βασικό στόχο την υποστήριξη της υποδοχής τραυματισμένων ζώων 24/7, φροντίδας των αδέσποτων αλλά των κατοικίδιων των οποίων οι ιδιοκτήτες ανήκουν σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες
  • Μεταβατικά συνεργασία με τους τοπικούς κτηνίατρους του Χαλανδρίου μέσω για παράδειγμα σύμβασης με τον σύλλογο κτηνιάτρων μικρών ζώων για τη φροντίδα των αδέσποτων.
  • Συμμετοχή του Δήμου στα κρίσιμα κτηνιατρικά φάρμακα για τα οικόσιτα ζωάκια
  • Ανάληψη πλήρους ευθύνης για όλα τα άρρωστα αδέσποτα ζωάκια από τον Δήμο.
  • Δράσεις καταπολέμησης της κακοποίησης των ζώων
  • Στήριξη στην διαδικασία υιοθεσίας και στη φροντίδα κατοικίδιων-ειδικά για τα ευάλωτα οικονομικά στρώματα- που θέλουν να υιοθετήσουν αδέσποτα ζωάκια.