Μια απάντηση στους ισχυρισμούς του Δημάρχου Χαλανδρίου, μετά τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων προς τον Δήμο, για την κατάσταση στο αμαξοστάσιο της καθαριότητας

Την Παρασκευή 31–5–2018 ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Χαλανδρίου έστειλε στους Δημοτικούς Συμβούλους επιστολή-ανακοίνωση, στην οποία εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και τονίζεται η συνακόλουθη ανάγκη παροχής ειδών προστασίας και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, ειδικά στο χώρο του αμαξοστασίου. Στην επιστολή του το σωματείο επιγραμματικά αναφέρει τα ακόλουθα που επικρατούν στο χώρο του αμαξοστασίου και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων:

· Πεταμένα σκουπίδια διάσπαρτα και εκτεθειμένα σε διάφορα μέρη του αμαξοστασίου.

· Διαχωρισμός σκουπιδιών — ανακύκλωσης από συναδέλφους με τα χέρια χωρίς μέσα ατομικής προστασίας.

· Απόβλητα των πλυντηρίων των κάδων που τα εναποθέτουν είτε στο χώμα είτε στο φρεάτιο των όμβριων αντί να πηγαίνουν σε εργοστάσιο απορρύπανσης υγρών.

· Υπερφόρτωση των απορριμματοφόρων.

· Εντατικοποίηση της δουλειάς, άσκηση πίεσης, με εκφοβισμούς και απειλές κυρίως στους συμβασιούχους, για απόδοση πάνω από τις δυνάμεις τους.

· Απαξίωση της εργασίας των υπαλλήλων, μετακύληση των ευθυνών για όλα τα κακώς κείμενα και επίρριψη ευθυνών για τυχόν ζημιές των οχημάτων στους εργαζόμενους αγνοώντας όλα τα ανωτέρω.

· Έλλειψη αποδυτηρίων και τουαλετών.

· Στέγαση των εργατών πρασίνου σε χώρο που μόνο χώρο εργασίας δε θυμίζει.

· Τα απορριμματοφόρα δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας (πχ διακόπτες ασφαλείας για όπισθεν).

· Η έλλειψη εβδομαδιαίου ή μηνιαίου προγραμματισμού εργασιών, η έγκαιρη γνωστοποίηση στους εργαζόμενους, η έλλειψη ρολογιού εργασιών προκαλούν εντάσεις και παρεξηγήσεις.

Αναφέρεται επίσης ότι η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας έχει ενημερώσει εγγράφως και προφορικώς τη διοίκηση για τα προβλήματα και την ανάγκη επίλυσής τους. Το ΔΣ του συλλόγου ομοίως έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη Διοίκηση του Δήμου αναφέροντας τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν και παραμένουν άλυτα. Η επιστολή καταλήγει με τα αιτήματα του συλλόγου:

· Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο χώρο του αμαξοστασίου, αποδυτήρια και κατασκευή τουαλετών.

· Ενέργειες για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών που στεγάζονται στο χώρο του αμαξοστασίου

· Διασφάλιση αναγκαίου εξοπλισμού για κάθε εργασία με πλήρη συστήματα ασφαλείας. Χωρίς διασφάλιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς να μην κινείται κανένα όχημα. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Την πραγματοποίηση των απαραίτητων εξετάσεων στους εργαζόμενους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

· Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας που καταβάλλει ανθρώπους και μηχανήματα. Να σταματήσουν τα φαινόμενα απαξιωτικών, εκφοβιστικών συμπεριφορών και άσκησης πίεσης που συμβάλλουν σε αυτό.

· Αυστηροποίηση με αλλαγές του άρθρου 36 του κώδικα για το καθεστώς της 24ωρης εργασίας των υπηρεσιών καθώς χρησιμοποιείται και λειτουργεί ως μέτρο εντατικοποίησης.

· Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας που υποβαθμίζουν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα , δημιουργώντας μια γενιά συμβασιούχων χωρίς ασφάλεια, ποιότητα δουλειάς, σε πολιτική ομηρία και χειραγώγηση.

· Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Στο Δημοτικό συμβούλιο που έλαβε χώρα την 1/6/18, ο Δήμαρχος επιχείρησε να απαντήσει στο περιεχόμενο των παραπάνω καταγγελιών.

Επισήμανε λοιπόν ότι τα απορρίμματα είναι πεταμένα στο χώρο του αμαξοστασίου, γιατί τα φέρνουν τα απορριμματοφόρα εξπρές και δεν μπορούν να φύγουν αμέσως για την χωματερή. «Τι θέλετε να είναι πεταμένα στους δρόμους;» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αποσιώπησε, όμως, ότι η διαλογή αυτών των σκουπιδιών γίνεται από τους εργαζόμενους με τα χέρια και με μέσα προστασίας απολύτως ανεπαρκή (υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες στην καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του Δήμου). Δεν αναφέρθηκε καθόλου στα απόβλητα των πλυντηρίων των κάδων που καταλήγουν είτε στο χώμα, είτε στον αγωγό των όμβριων. Αρνήθηκε ότι γίνεται υπερφόρτωση των απορριμματοφόρων, αν και τα ζυγολόγια — παρόλο που ζητήθηκαν — δεν δόθηκαν ποτέ στο σωματείο.

-Η καταγγελία του σωματείου για την τοποθέτηση φύλλων λαμαρίνας για να κρυφτούν οι ασχήμιες, από τους επισκέπτες του προγράμματος ανακύκλωσης υπολειμμάτων τροφίμων, το γνωστό waste4think έμεινε και αυτή αναπάντητη.

-Δεσμεύθηκε ότι οι τουαλέτες, που σήμερα είναι εξωτερικές, σύντομα θα αντικατασταθούν με εσωτερικές που θα βρίσκονται μέσα σε οικίσκους (κοντέινερ).

-Αναγνώρισε στη συνέχεια ότι η μεταφορά του αμαξοστασίου στο οικόπεδο της Ηρακλείτου που αγοράστηκε γι’ αυτό το σκοπό είναι χρονοβόρα. Πρότεινε, λοιπόν, οι εργαζόμενοι της καθαριότητας να πιέσουν τους συνάδελφους στην τεχνική υπηρεσία να φτιάξουν γρήγορα την μελέτη για τις εγκαταστάσεις.

-Είναι σημαντικό ότι υπεραμύνθηκε της προσπάθειας που έκανε να εγκαταστήσει τον εργολάβο για την κατασκευή των αγωγών ομβρίων στο συγκεκριμένο οικόπεδο. «Έτσι γίνεται» επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Γερολυμάτος.

Σχετικά με το αίτημα για προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, ο Δήμαρχος δήλωσε πως δεν καλούνται, να αναλάβουν υπηρεσία όλοι όσοι περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ για μόνιμη πρόσληψη. Ανέλαβαν υπηρεσία 10 μόνο από τους 127 που πρέπει να προσληφθούν και πρόκειται να κληθούν άλλοι 10 το επόμενο διάστημα. Για τους υπόλοιπους η Διοίκηση του Δήμου αναμένει τους οριστικούς πίνακες κατά τον Οκτώβρη!!! Ο Δήμαρχος μάλιστα ενημέρωσε ότι οι μόνιμοι είναι μόνο 90 από τους 250 περίπου που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου.

Ο Δήμαρχος για μία ακόμη φορά αποσιώπησε τις κυβερνητικές ευθύνες για την ομηρία των συμβασιούχων και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ότι μέχρι το Μάρτιο του 2018 θα είχαν προσληφθεί 9.500 μόνιμοι στην καθαριότητα των δήμων. Η πραγματικότητα είναι ότι από τους 107 συμβασιούχους-παρατασιούχους του Δήμου μας μόνο 20 περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες. Ο Δήμαρχος, επίσης, αρνήθηκε ότι υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας και αυταρχισμός. Αντίθετα μάλιστα, αναφέρθηκε στις ελάχιστες ώρες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι..

Επειδή όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι καταγγελίες του σωματείου δεν ήταν αβάσιμες, ο Δήμαρχος προσπάθησε να τις παρακάμψει αναφερόμενος στα εξής:

1) στα χρήματα (ύψους 9.000.000€!) που διεκδικεί ο Δήμος από την Αττική οδό και από τις μεγάλες εταιρείες που δήλωναν ψευδώς τα εμβαδά των κτιρίων τους, για να πληρώνουν μειωμένα τέλη

2) στη μείωση του κόστους των ανταλλακτικών για τα μηχανήματα και τα αυτοκίνητα από 800.000€ στις 120.000 €

3) στην τοποθέτηση κάμερας οπισθοπορείας στα απορριμματοφόρα οχήματα

4) στο διορισμό γιατρού ασφαλείας, που — ενώ προβλεπόταν — δεν υπήρχε

5) στην αύξηση του προσωπικού της καθαριότητας από 140 άτομα (μόνιμοι και συμβασιούχοι) κατά την περίοδο της διοίκησης Κουράση σε 250.

6) στο γεγονός ότι παρά την μεγάλη αύξηση του προσωπικού, δεν μειώθηκαν τα εξαιρέσιμα και οι υπερωρίες.

7) στο γεγονός πως έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα της διοίκησης του σωματείου του 2012! Αδιάφορο αν σήμερα έχουμε αισίως φτάσει στο 2018.

8) στην αγορά επιπλέον απορριμματοφόρων τρακτόρων, απορριμματοφόρων εξπρές και άλλων μηχανημάτων.

9) στην υποστήριξη της διοίκησης στις προσφυγές και τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων ακόμη και με την προσωπική παρουσία του Δημάρχου.

Μετά από όλα αυτά εγκάλεσε το σωματείο ότι στέκεται απέναντι στη διοίκηση, αντί να βοηθάει το έργο της που «τόσα καλά έχει κάνει για τους εργαζόμενους, αντί να δώσει την επισκευή των οχημάτων σε μία εταιρεία, όπως έχει κάνει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και άλλοι Δήμοι». Έτσι όμως πυροβολεί απλά τα πόδια του, γιατί όλοι όσοι επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση του πράσινου και της καθαριότητας καραδοκούν. Η κυβέρνηση βέβαια για τις ιδιωτικοποιήσεις -κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου — δεν έχει καμία ευθύνη! Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να μας διαβεβαιώνει ότι είναι υπερ του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας και να μην καταγγέλει την κυβέρνηση που εδώ και 3 ½ χρόνια δεν κατήργησε τη μνημονιακή ρύθμιση που επιτρέπει στους δημάρχους να παραχωρούν την καθαριότητα στους ιδιώτες.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του με μία «πατρική» παραίνεση για την συναίνεση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων, ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις.

Οι εννέα (9) ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της νέας “Πρωτοβουλίας πολιτών στο Χαλάνδρι” , δηλώνουμε για ακόμη μια φορά πως είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και κυρίως καταδικάζοντας τις πρακτικές εργοδοτικού αυταρχισμού, τις οποίες με μεγάλη συχνότητα η διοίκηση του δήμου επέλεξε να ασκήσει.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη θέση μας, πως οι εργαζόμενοι του δήμου δεν είναι απλά εκτελεστικά όργανα των αποφάσεων της διοίκησης, αλλά δικαιούνται να έχουν λόγο και άποψη τόσο για τις ασκούμενες πολιτικές, όσο και για το αντικείμενο της εργασίας τους.


Πρωτοβουλία πολιτών στο Χαλάνδρι